De tafel die ik heb, was de goedkoopste die ik jaren geleden kon vinden in dit formaat. Hij meet 183 x 77 cm en is gemaakt van meubelplaat met zo’n plastic stootrandje. De poten worden gevormd door een inklapbaar zwart gelakt buizenframe. Handig bij het verhuizen, wat ik nogal eens doe. Om zowel het tafelblad als het lelijke buizenframe aan het zicht te onttrekken, heb ik er een kleed over liggen. Maar ik zou graag een tafel willen met een tafelblad en een onderstel dat gezien mag worden. En dus ben ik aan het nadenken gegaan.

Bekijk hier het eindresultaat

Het formaat


Het formaat dat ik nu heb, bevalt prima, hij zou alleen iets breder mogen, 85 cm bijvoorbeeld. Als er dan twee mensen tegenover elkaar zitten, kan er nog een wijde pan of royale schaal tussen de borden staan. De tafel is 75 cm hoog, wat een standaard hoogte is, daar ga ik me aan houden.

Bergruimte


Eén kant van de tafel gebruik ik als werktafel. Mijn laptop staat erop, muziekboxjes, pennen, notitieblaadjes, een ringmap met ruitjespapier, een doos tissues, een agenda en een heleboel losse papiertjes met aantekeningen. Al die zooi wil ik straks niet ongeordend op mijn mooie tafel hebben liggen, hoe pak ik dat aan?

De opties


het onwerpen van een tafel voorbeeld vakjes
Ontwerp van een tafel met opbergvakjes

Op het internet heb ik mooie ideeën gezien om bergruimte in het tafelblad te verwerken. Ondiepe lades, vakjes die je open kunt klappen of waar een stukje tafelblad als deksel op ligt en ook heb ik een ontwerp gezien waar je een deel van het tafelblad naar je toetrekt waardoor er ondiepe ruimten vrijkomen waar je kleine spullen in kwijt kunt.
De andere – meest eenvoudige – optie is om aan weerszijden van de tafel een ladeblok te maken. Die ladeblokken doen dan meteen dienst als onderstel.

Ik neig naar de optie om bergruimte in het tafelblad te verwerken. Ik houd van multifunctionele meubelen, van onverwachte en originele toevoegingen aan een basismeubel. Die geheime bergruimten lijken me fantastisch, bovendien kan ik dan ook vast een manier vinden om de snoeren en kabels die nu als een rommelige wirwar op tafel liggen, netjes weg te werken.

Als ik voor deze optie kies, betekent het dat ik een dubbel tafelblad moet creëren. Als ik nu eens als onderste blad mijn oude tafel neem?

Gebruik van de oude tafel


Als ik de oude tafel als onderste tafelblad neem, moet het geheel wel zakken. Dat zou best een cm of 7 kunnen. Ik zit graag met mijn benen over elkaar en dat moet mogelijk zijn, zelfs met de stalen rand die nog onder het tafelblad zit. Helemaal als ik het hogere, mooie tafelblad wat breder maak waardoor die stalen onderrand nog wat verder onder de tafel verdwijnt. Of als ik het deel van mijn werkplek uitschuifbaar maak, dan zal ik helemaal geen last meer hebben van de stalen onderrand.
Ik zou voorlopig het onderstel kunnen laten zoals het nu is. Van de onderkant van de buizen kan ik een stukje afzagen om het geheel te laten zakken. Als ik die poten later toch niet mooi vind, kan ik daar altijd nog wat anders op verzinnen.

En nu verder nadenken


Wat zal ik doen? Ondiepe lades? Vakjes die ik openklap of waarvan ik het ‘deksel’ verwijder om erbij te komen? Of het uitschuifsysteem? Een combinatie?
Laat ik de komende dagen maar eens goed nadenken over de voor- en nadelen van de systemen!

Bekijk hier het eindresultaat

Klaske Kassenberg

Klaske Kassenberg is onze klusser die je op de hoogte houdt van haar ervaringen met de Toolsite producten. Klik hier als je nog wat meer over haar achtergrond wilt weten.